Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Van Olst presenteert boek over familie Herschel

Geplaatst op: 4 mei 2018

Wout van Olst heeft een boek geschreven over de Joodse familie Herschel. Het is alweer drie jaar geleden dat hij in De Meente het verhaal onder het voetlicht bracht over de familie Herschel, de joodse slager, die met zijn gezin gedurende een periode van veertig jaar in Genemuiden woonde, werkte en leefde.

Een aangrijpend verhaal dat de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog terugbrengt naar één enkele familie. Een familie waarvan ook een foto bestaat, gemaakt in 1929, waarop een uitgebreid gezin is waar te nemen, compleet met ‘aanhang’, gemaakt ter gelegenheid van het gouden huwelijk van Hartog Herschel en Betje Rosenbaum.

Sinds die avond, nu al weer drie jaar geleden, heeft het lot van de familie Herschel Wout niet losgelaten. Hij is blijven zoeken, contacten leggen, archieven doorspitten en dat alles heeft nu geleid tot een schitterend fotoboek, “Komt vanavond met verhalen…”. Het boek, dat in een zeer beperkte oplage is gedrukt, schetst minutieus de lotgevallen van alle leden van de familie Herschel, lotgevallen die maar al te vaak eindigden in de vernietigingskampen van Nazi-Duitsland.

Het gaat wellicht wat ver om hier nu te spreken van het levenswerk van Wout, maar de kwaliteit van het boek illustreert de enorme tijdsinvestering die gemoeid is gegaan met het samenstellen van dit stuk, voor een deel toch ook Genemuider geschiedenis. Daarmee vormt het een heel waardevolle aanvulling op alles wat al bekend was over Genemuiden in de eerste helft van de 20e eeuw. Eén vraag heeft zelfs Wout echter niet kunnen beantwoorden: “Hoe kwam een jong, joods stel, waarvan de vrouw in verwachting was van haar eerste kind, nu terecht in het orthodoxe Genemuiden?” Voor de ware historicus blijft er altijd wel wat te onderzoeken.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500