Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Stormchaser (door John Poot)

Geplaatst op: 30 mei 2018

De afgelopen tijd zat ik als stormchaser met gezonde jaloezie te kijken naar de beelden op sociale media van stormchasers uit het zuiden van het land waar bijna geen dag voorbij ging dat het niet onweerde, met zelfs een tornado enkele kilometer over de grens in Duitsland bij Venlo.

Natuurlijk zijn de beelden die we zien prachtig, maar er zit ook een donkere kant aan dit natuurgeweld. Slachtoffers soms zelfs met dodelijke afloop, maar ook heel veel materiële schade die soms wel in de miljoenen euro’s kan oplopen. De mooie kant van het natuurgeweld vind ik de kracht en explosiviteit van de natuur met die draaiingen van wolken en ontlading van bliksems. Want net zoals dinsdag op een gegeven moment ontstonden uit het niets buien die langzaam over Nederland trokken.

Het was voor mij even lastig om te kijken waar ik naar toe zou gaan om een bui te kunnen onderscheppen en hopen dat er iets ‘moois’  te zien zou zijn. Ik ben eerst Mastenbroek ingereden, maar ik zag al snel een buienfront aankomen vanaf Hasselt dus ben ik richting de Middenweg gegaan. Maar die bui was mij net te snel af. Een poosje gestaan om te kijken wat ik zou gaan doen, totdat ik een bericht kreeg van stormchaser uit Zwolle dat er daar een Shelfcloud werd gemeld. (een shelfcloud ontstaat wanneer koudere lucht die met de onweersbui meekomt vanaf enige hoogte, in aanraking komt met veel warmere lucht aan het aardoppervlak. De koude lucht drukt dan de warme vochtige lucht omhoog waardoor die lucht condenseert.)

Ik ben toen de richting van Zwolle gereden, maar ik reed nog op de Slangenweg. Er kwamen restanten van die shelfcloud al over Genemuiden in de vorm van een Arcuskraag. Met heel veel wind (rukwinden), neerslag, hagel, en veel bliksemontladingen. De bui bleef lang hangen waardoor er 15 mm aan neerslag viel .

Het fotograferen tijdens zulke weersituaties kan best gevaarlijk vooral als je te lang blijft wachten om maar die mooie foto te schieten. Ik kan wel uit ervaring spreken want bijna 3 jaar geleden ging het mis doordat ik op een totaal verkeerde plek stond en veel te ver weg van een auto in dit geval.

Veel schade is er niet geweest in Genemuiden, alleen een paar kleine bomen bij het varkensgat zijn omgewaaid. Ook voor donderdag worden er weer onweersbuien verwacht, maar hoe deze zullen uitpakken is nu nog moeilijk te zeggen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500