Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veel aandacht voor beeldverhaal Jasper Rietman

Geplaatst op: 30 mei 2018

In een onafzienbare rij verlaten ze de kapotgeschoten stad. Tussen de brokstukken van wat eens winkels en woningen waren, bepakt en bezakt met wat schamel huisraad, op weg naar een onzekere toekomst. Intussen rijden militaire voertuigen over het kapotte wegdek en zoeken zwaarbewapende soldaten zich een weg tussen het puin…Zo begint ‘Exodus’ het beeldverhaal over een vlucht.

Het verhaal speelt zich ogenschijnlijk ergens in het Midden-Oosten of in Noord-Afrika af, maar het is het universele verhaal van een volk dat op de vlucht slaat. Oud-Genemuidenaar Jasper Rietman brengt, in een aaneengesloten tekening van ruim veertien meter, dit verhaal in beeld. Zonder woorden, maar de tekeningen, uitgevoerd in heldere lijnen, spreken een universele taal.

Daarmee is Exodus, hoewel het duidelijk zich in het heden en voor een gedeelte zelfs in een fictieve toekomst afspeelt, het verhaal geworden van alle tijden, het verhaal van een zoektocht naar een menswaardig bestaan. Hoewel de titel ‘Exodus’ natuurlijk direct verwijst naar het verhaal over de uittocht uit Egypte, is het geen verbeelding van het Bijbelverhaal. Wel maakt het laatste deel, waarin de vluchtelingen het einde van hun reis naderen, en aankomen in een bijna futuristische omgeving, duidelijk dat van een warm welkom geen sprake is. De tocht lijkt niet te eindigen in ‘het beloofde land’.

Jasper, die vanuit Deventer werkt als illustrator voor o.a. een aantal gerenommeerde internationale kranten, waar onder The Guardian, The New York Times, De Volkskrant en De Standaard, heeft op de Nationale Stripdagen zijn eerste boek gepresenteerd. Een presentatie die ook niet onopgemerkt is verlopen. Zo werd hij op Radio 1 in het programma ‘Nooit meer slapen’ een uur lang geïnterviewd. De Volkskrant waardeerde Exodus met ruim vier sterren. Tijdens de signeersessies, op de stripdagen in Haarlem, ging het boek al grif over de tafel.

Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij SubQ en is in de boekhandel te koop of te bestellen. ISBN 9789021405186

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500