Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Twee kilometer zwemmen tegen kanker

Geplaatst op: 23 augustus 2018

Lang niet zo ver als Maarten van der Weijden, maar wel voor hetzelfde doel: Erna Beens en Gerwald Kolk zwemmen op 16 september twee kilometer in het Eindhovens Kanaal voor Swim to Fight Cancer. Ze hopen daarmee een mooi bedrag bij elkaar te zwemmen voor de kankerbestrijding.

“Er zijn zoveel vormen van kanker en veel verschillende behandelingen, maar als je ziek bent wil je maar één ding: beter worden”, staat op de poster die het duo de afgelopen dagen door heel Genemuiden ophing. En dat beter worden is ondanks jaren van onderzoek nog verre van vanzelfsprekend. Dat weten ze zelf maar al te goed. “Mijn vader is tien jaar geleden overleden aan kanker. In december 2007 kreeg hij te horen dat hij longkanker had, enkele weken later overleed hij al op 62-jarige leeftijd”, vertelt Gerwald, die veel andere bekenden heeft die aan de ziekte lijden of leden.

Hij zwom vorig jaar met Erna en twee vrienden op een soortgelijk evenement in Amsterdam, waarvan de opbrengst voor de stichting ALS is. Omdat het nu tien jaar geleden is dat hij zijn vader verloor, wilde hij zich dit keer voor de strijd tegen kanker inzetten. “Swim to Fight Cancer organiseert op meerdere plekken in Nederland deze zwemevenementen. Wij kozen voor Eindhoven. Daaraan doen voorlopig ruim honderd zwemmers mee.”

Toen Gerwald zijn plan bekendmaakte, sloot Erna zich weer bij hem aan. Niet wetende dat haar vader niet veel later ook een slechte diagnose kreeg. “Mijn vader heeft longvlieskanker, wat ook bekend staat als asbestkanker. Dat is een ongeneeslijke vorm van kanker. Helaas is er geen behandeling meer mogelijk voor mijn vader, maar met mijn inzet kan ik hopelijk wel anderen helpen”, vertelt Erna.

“Een op de drie mensen krijgt kanker…”, klinkt het tijdens het gesprek aan tafel. Een schrikbarend hoog aantal. “Het is niet afwachten of iemand uit je omgeving ziek wordt, maar wanneer”, zegt Gerwald. Of dat ooit verandert is afwachten, maar met veel onderzoek wordt die kans wel groter. Daarom is het belangrijk werk wat Swim to Fight Cancer en alle zwemmers doen.

De Genemuidenaren steunen? Dat kan op www.swimtofightcancer.nl. Kies dan voor de plaats Eindhoven en de knop doneer en zoek daarna de namen van Gerwald en Erna op.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500