Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oud-Genemuidense exposeert in ‘t Olde Staduus

Geplaatst op: 25 september 2018

Ze is geboren en getogen in Genemuiden, vertrok er al in de jaren ‘60 en is nu weer een beetje terug. Marie van der Spek-Visscher (“ek bin d’r iene van de koleboer”) exposeert met haar aquarellen en acrylschilderijen in ‘t Olde Staduus tot eind februari.

De geboren Genemuidense, die zelfs nog tien en een half jaar zending bedreef in Kenia, kwam na veel omzwervingen terecht in Amersfoort. Daar is ze aangesloten bij het Amersgilde, een club schilders die eens per maand onder begeleiding van een mentor bij elkaar komt.

Het schilderij dat de aanleiding voor de expositie in Genemuiden vormde, christenvervolging in 2015, liet ze ook daar zien. En dat kostte best wel wat spanning. “Maar een van de vrouwen daar zei: ‘Marie, je werd eigenlijk gedwongen om dit te doen’. En zo is het.”

Ze liet het schilderij ook zien aan vrijwilliger Ellen Hilhorst, toen die op bezoek was in Amersfoort. Het leidde tot de tentoonstelling die gisteren is ingericht. De christenvervolging is erop uitgebeeld met verschillende beelden, zoals het graf van pater Frans in Homs en de 21 koptische christenen op het strand met IS-beulen. Centraal staat Jezus, onderweg naar de kruisigingsplaats. Van der Spek: “Christus zei: Ze hebben Mij vervolgd, ze zullen ook u vervolgen.”

Bij de expositie is een boekje aanwezig, waarin mensen iets kunnen schrijven. Van der Spek merkt op dat ze het ‘best spannend’ vindt om in Genemuiden te exposeren. “Een profeet wordt in z’n vaderland niet geëerd. Maar dat maakt me ook weer niet zoveel uit.”

De schilderijen zijn in overleg ook te koop.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500