Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zoeken naar balans tussen platteland en business

Geplaatst op: 4 oktober 2018

De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met een 4 ton kostend onderzoeken naar uitbreiding van industrieterrein Zevenhont. Dat moet duidelijkheid geven of die uitbreiding aan de oostkant, richting de Hasselterdijk, mogelijk is. Genemuider ondernemers staan te springen om op die grond hun bedrijven uit te breiden. Voorzitter Berthran Selles van de Ondernemerskring maande de politiek daarom tot snelheid.

Wat hem betreft komt er bij de nieuwjaarsreceptie van zijn club op 8 januari duidelijkheid. Hij wijst op het grote belang van de uitbreiding. “Als wij stil staan, verliezen we onze concurrentiepositie of lopen we het risico dat bedrijven gaan verhuizen. Onze ambitie is om te groeien en daarvoor hebben we ruimte nodig”, aldus Selles, die erop wijst dat er al tien jaar niet is uitgebreid en dat ondertussen elke millimeter op het bedrijventerrein is gebruikt.

Dijkbewoner Cor Pierik liet een heel ander verhaal horen. Volgens hem moet de ‘grondhonger’ van de ondernemers niet worden gestild. “Het is bezopen dat in een plattelandsgemeente het aantal hectares bedrijventerrein groter is dan de woonwijken. Weer moet landbouw wijken, weer moeten de boeren wijken en weer moeten de broedende grutto’s wijken”, aldus Pierik, die ook spreekt over een ‘mission impossible’. Volgens hem zijn de natuurrichtlijnen veel te streng om een uitbreiding erdoor te krijgen. Bovendien levert het plan in zijn ogen weinig echte ruimte op voor het bedrijfsleven. “Zoek naar alternatieven, in Hasselt en Zwolle is veel meer geschikt bedrijventerrein.” Voor Selles is dat geen optie. “Genemuiden is een plattelandsgemeente die is uitgegroeid tot een businessgemeente.”

Ondanks enkele bedenkingen stemde de politiek desondanks in met een onderzoek naar de mogelijke uitbreiding. Het CDA vraagt zich bijvoorbeeld af of het gebied niet geschikter is als waterberging. Ook wijst de partij erop dat eerder afgesproken groenzones nog steeds niet zijn aangelegd. BGZ en VVD wijzen op het belang van goede communicatie met alle betrokkenen, de SGP zoekt naar mogelijkheden om het proces te versnellen, terwijl ChristenUnie ‘zorgvuldigheid’ gezien de gevoeligheid boven ‘snelheid’ zet. De PvdA wijst erop dat de industrie straks ‘akelig dicht’ bij de bebouwing ligt, maar ziet ook het belang van de uitbreiding.

Burgemeester Bilder, verantwoordelijk portefeuillehouder, is zich bewust van het ‘dilemma’. “Rond Genemuiden ligt een mooi en waardevol landschap. Het is zoeken naar een balans tussen rentmeesterschap en bedrijven in staat stellen om te floreren.” Een groot deel van de beschikbaar gestelde vier ton gaat naar een externe deskundige. Die komt vermoedelijk begin volgend jaar met de resultaten van zijn onderzoek.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500