Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Innoveren: op welke manieren kun je dit als bedrijf doen en wat zijn de voordelen en valkuilen

Geplaatst op: 23 juli 2024

(Adv.) De term innovatie komt je ongetwijfeld bekend voor wanneer je een onderneming hebt en weleens een cursus hebt gekocht of iets over slim ondernemen hebt gelezen. Innovatie betekent natuurlijk vernieuwen en in de praktijk komt het er bij bedrijven op neer dat je het vermogen hebt om jezelf aan te passen. Aanpassen is namelijk erg belangrijk als ondernemer en zeker in deze tijd waarin er om de zoveel tijd weer nieuwe technologische snufjes op de markt komen en technologie zoals AI zich in een snel tempo ontwikkelt. 

Nieuwe investeringen 

Het doen van nieuwe investeringen is een goede manier van innovatie. Maar de term ‘investering’ is natuurlijk hartstikke breed, dus je vraagt je af wat daarbij komt kijken. Welnu, op innovatief vlak kun je bijvoorbeeld denken aan een ergonomisch kantoor voor je medewerkers, zodat ze minder snel met fysieke klachten te maken krijgen en er dus minder sprake is van uitval. Maar bijvoorbeeld ook aan het aanschaffen van nieuwe materialen voor machines, zoals een hydraulische cilinder. Die komt bijvoorbeeld goed van pas in de milieu-innovatie sector, maritieme sector, de medische sector en nog veel andere sectoren. 

Nieuwe producten of diensten leveren 

Investeringen komen meestal het best aan de ‘achterkant’ van een bedrijf tot hun recht. Dat wil zeggen: het gedeelte dat de klanten niet zien, maar wat uiteindelijk wel een impact heeft op het eindproduct. Maar innovatie kan ook zichtbaar zijn voor je klanten door nieuwe producten en/of diensten te leveren. Als je bijvoorbeeld een schoenenwinkel hebt, dan kun je je assortiment uitbreiden of ook een andere doelgroep bedienen. Als je speciale voedselwaren verkoopt, zoals lekkere kazen, dan kun je ook andere speciale kaassoorten verkopen.

Ook je diensten uitbreiden is een vorm van innoveren. Wanneer je als kapper bijvoorbeeld een nieuwe vaardigheid leert, waardoor je andere haarstijlen kunt knippen. 

Voordelen en valkuilen 

Het is belangrijk om te weten dat innoveren zowel voordelen als valkuilen kent. Waarschijnlijk ben je al bekend met enkele voordelen, maar het is geen slecht idee om die nog eens extra te benoemen. Als je innoveert dan heb je doorgaans concurrentievoordeel en het zorgt ook voor bedrijfsgroei. Bovendien zorgen geoptimaliseerde machines voor meer productiviteit. 

Maar innoveren kent ook valkuilen en het is belangrijk om die niet onbenoemd te laten. Innoveren kan namelijk een grote impact hebben op het gedrag van je werknemers. Niet iedereen kan even snel mee veranderen. Daarnaast kan het ook zijn dat bepaalde diensten of producten niet goed aanslaan. Met als gevolg dat je juist verliest draait. 

Conclusie

Innoveren is in deze tijd zeker belangrijk en je moet het als onderneming vooral doen. Maar wees je wel bewust van de valkuilen.

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Van Dijk Containers 500