Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De schuimspaan is verrassend veelzijdig

Geplaatst op: 29 juli 2024

Een schuimspaan wordt in professionele keukens ook wel ‘spider’ genoemd. Dit handige keukenhulpje is een onmisbaar maar vaak onderschat keukengerei. Het bestaat doorgaans uit een lange steel met aan het uiteinde een platte, ronde kop vol kleine gaatjes of een fijn raster. Dit simpele ontwerp is verrassend effectief voor allerlei taken. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de website van Meesterslijpers. Je kunt zien dat dit een kwalitatief goede schuimspaan is als je naar de positieve reviews kijkt.

Wat voor soort schuimspanen zijn er allemaal?

Er bestaan een stuk meer soorten schuimspanen dan je misschien zou denken. De meest bekende versie heeft een kop met kleine ronde gaatjes. Maar er zijn ook exemplaren met een fijn raster van roestvrij staal. Deze zijn bijzonder geschikt voor het opscheppen van kleinere ingrediënten.

Er zijn ronde, vierkante of rechthoekige schuimspanen. Deze zijn handig voor gebruik in verschillende pannen of schalen. Sommige schuimspanen hebben zelfs een platte onderkant. Dit is ideaal voor het voorzichtig opscheppen van de meer delicate ingrediënten.

Waarvoor kan ik een schuimspaan gebruiken?

De toepassingen van een schuimspaan zijn verrassend veelzijdig. Natuurlijk is het perfect voor het verwijderen van schuim van bouillons en soepen, maar daar houdt het niet op. Denk aan het uithalen van gefrituurde lekkernijen uit hete olie, het opscheppen van pasta uit kokend water, of het blancheren van groenten.

Een schuimspaan met een fijn raster is ook ideaal voor het zeven van kleine ingrediënten. Het uitlekken van kappertjes of het zeven van losse thee gaat moeiteloos. In de Aziatische keuken wordt een grotere versie, de zogenaamde ‘spider’, vaak gebruikt voor het maken van tempura of andere gefrituurde gerechten.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf?

Bij het kiezen van een schuimspaan zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden. Het materiaal is cruciaal. Roestvrij staal is duurzaam en makkelijk schoon te maken. Let wel op de kwaliteit, want sommige goedkopere versies kunnen na verloop van tijd toch gaan roesten.

De grootte is ook belangrijk. Voor thuisgebruik is een diameter van ongeveer 15 cm meestal ideaal, terwijl professionele koks vaak voor grotere formaten kiezen. Kijk ook naar de lengte van de steel – een langere steel houdt je handen veilig uit de buurt van hete vloeistoffen.

Let ook op het patroon van de gaatjes of het raster. Fijnere openingen zijn beter voor kleinere ingrediënten, maar kunnen sneller verstopt raken. Een grover patroon is wellicht handiger voor grotere stukken voedsel.

Hoe onderhoud ik een schuimspaan?

Gelukkig is een schuimspaan relatief onderhoudsarm. Na gebruik volstaat meestal een snelle wasbeurt met warm water en zeep, gevolgd door goed afdrogen. Veel modellen zijn zelfs vaatwasserbestendig, maar check dit wel even bij aankoop.

Voor hardnekkige resten tussen de gaatjes of in het raster kan een oude tandenborstel uitkomst bieden. Even weken in warm water met afwasmiddel maakt het schoonmaken nog gemakkelijker.

Wanneer heb ik een schuimspaan nodig?

Een schuimspaan maakt veel keuken taken een stuk eenvoudiger. Van ervaren thuiskok tot beginner, een goede schuimspaan kan je kookervaring echt verbeteren.

Het is je assistent bij het perfect blancheren van groenten of het maken van knapperige tempura. Zo is een schuimspaan een veelzijdige aanwinst voor je keuken arsenaal. En het mooie is: het neemt nauwelijks ruimte in beslag. Dus waarom zou je er niet eentje aan je collectie toevoegen? Je zult je al snel afvragen hoe je ooit zonder hebt gekund!

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Van Dijk Containers 500