Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Een goedkope manier om geld te besparen met spouwmuurisolatie

Geplaatst op: 26 augustus 2024

Niet elke woning heeft een spouw, maar in Friesland en Noord-Holland zijn er voldoende oudere huizen die hier nog mee zijn gebouwd. Het isoleren van een gevelmuur zonder spouw heeft veel voeten in de aarde en is prijzig, maar spouwmuurisolatie is binnen een dag gedaan. Daarbij levert het nauwelijks overlast op en is het ook aanzienlijk goedkoper.

Wat is een spouw en heeft jouw woning die?

Een spouw is een opening binnenin de gevelmuur. Deze muur bestaat uit een buitenmuur en een (dragende) binnenmuur met daartussen een leegte. Deze leegte wordt de spouw genoemd en bij veel huizen is deze niet geïsoleerd. Soms is er tientallen jaren geleden isolatiemateriaal in aangebracht, wat nu verouderd of verzakt is.

Je weet of jouw woning een spouwmuur heeft door de volgende punten te controleren:

Wanneer is je woning gebouwd? Is dit vóór 1920, dan heeft deze geen spouwmuur. Is dit tussen 1920 en 1975, dan is er 90% kans dat jouw woning een nog niet geïsoleerde spouwmuur heeft.

Hoe dik is je muur? Als deze dikker is dan 24 centimeter, dan is de kans groot dat deze een spouw heeft. Is deze dunner dan 20 centimeter, dan is er zeker geen spouw.

Bevat jouw gevelmuur verlichtingsroosters of open voegen? Dan fungeren deze vaak voor het ventileren van de spouw die erachter zit.

Bij twijfel is het een goed idee om een isolatiebedrijf in Friesland of Noord-Holland te raadplegen. Zij kunnen eventueel een gaatje boren en in je spouw kijken om dit te bevestigen.

Hoe wordt spouwmuurisolatie uitgevoerd?

Als duidelijk is dat jouw woning een spouwmuur heeft, dan is spouwmuurisolatie een uitstekende manier om deze beter te isoleren. Dit wordt gedaan door gaten in je muur te boren en daar isolatiemateriaal naar binnen te spuiten. Je hebt dan meerdere opties, zoals isolatieparels, glasvezel vlokken en PUR-schuim.

De werkzaamheden vinden buiten plaats. Ze kunnen vaak binnen een dag worden uitgevoerd. Een goed isolatiebedrijf uit Noord-Holland zal eerst de spouw bekijken door middel van een endoscopie. In enkele gevallen is het nodig om deze eerst te reinigen voordat de isolatiewerkzaamheden kunnen beginnen.

De kosten voor spouwmuurisolatie

Het isoleren van de spouwmuren kost €20 tot €35 per vierkante meter. Dit is voornamelijk afhankelijk van het materiaal dat je uitkiest. Glaswol is dan meestal het goedkoopste en PUR het duurste. Daar staat tegenover dat je met PUR isolatie hogere besparingen realiseert.

En hoeveel kan je besparen?

De besparingen die je maakt met spouwmuurisolatie hangen van enkele factoren af, zoals de dikte van de spouw, het materiaal dat is gebruikt en de algehele isolatie status van je woning. Gemiddeld gezien zijn de besparingen zeker interessant en kun je erop rekenen dat je energierekening met 20% naar beneden zal gaan. Je hebt spouwmuurisolatie vaak ook erg snel terugverdiend.

De vele voordelen van spouwmuurisolatie

Het is dus zeker een slimme stap om je spouwmuren te laten isoleren. Behalve de besparingen die je ermee maakt, zijn er flink wat andere voordelen.

Spouwmuurisolatie is goed te betalen en wordt snel en zonder overlast uitgevoerd.

Daardoor heeft het zich erg snel weer terugverdiend.

Je draagt je eigen steentje bij aan een beter klimaat en een energiezuiniger leven.

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Van Dijk Containers 500