Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zo maak je een schoonmaakplan voor je kantoor

Geplaatst op: 28 augustus 2024

(Adv.) Een schoon kantoor is heel belangrijk om meerdere redenen. Je wilt om te beginnen een representatieve plek waar je je bedrijf presenteert aan klanten en zakenrelaties. Maar je wilt ook een schone omgeving om te werken. Voor jezelf en je eventuele personeel. Daarom is het belangrijk om een schoonmaakplan te hebben. Dat begint met goede deurmatten die het eerste vuil dat van buiten komt opvangen, en reikt tot het schoonmaken van de bovenkanten van de archiefkasten.

Dagelijkse en periodieke schoonmaak

Het is handig om een vast schema te hebben voor de schoonmaak van je kantoor. In de meeste gevallen wordt er dagelijks of om de dag gestofzuigd. Dagelijks worden bureaus en vaste telefoons afgenomen. Toiletten worden dagelijks schoongemaakt, evenals een eventuele keuken of kantine. Dan zijn er nog werkzaamheden die periodiek worden gedaan, zoals ramen lappen, stof afnemen op kasten en lampen of het grondig reinigen van vloeren. Voor dat laatste worden vaak stoomreinigers ingezet van The Clean Experience. Hiermee kun je verschillende vloertypen grondig reinigen. Ook bacteriën worden door de hete stoom gedood.

Een schoonmaakbedrijf inschakelen

In kleine kantoren maakt het personeel vaak zelf schoon. Iedereen heeft een taak en op die manier blijft de werkomgeving schoon. In grotere kantoren is dit meestal geen optie. Je kunt niet van personeel verlangen dat ze per week meerdere uren bezig zijn met schoonmaken. Je kunt natuurlijk wel een eigen schoonmaakster inhuren die uitsluitend de taak heeft het kantoor schoon en netjes te houden. Een extern schoonmaakbedrijf inschakelen is natuurlijk de makkelijkste oplossing. Er wordt gezorgd voor een vaste schoonmaakploeg, afgestemd op de grootte van het kantoor en de werkzaamheden die gedaan moeten worden. 

Er wordt een planning gemaakt van de taken die moeten worden uitgevoerd, het schoonmaakbedrijf berekent hoeveel tijd hiervoor nodig is. Vervolgens worden er verdere afspraken gemaakt. Sommige kantoren worden ’s avonds schoongemaakt, andere vroeg in de ochtend voordat het kantoorpersoneel aan de slag gaat. Ook extern schoonmaakpersoneel kun je extra taken laten uitvoeren zoals het extra reinigen met een stoomreiniger voor de vloeren of het schoonmaken van kozijnen. Voor het ramen zemen wordt vaak gebruik gemaakt van een gespecialiseerd bedrijf dat de ramen buiten en binnen lapt, indien nodig met een hoogwerker als het kantoor niet op de begane grond is gevestigd.

Regelmatig evalueren

Het is belangrijk om regelmatig te evalueren. Dat hoeft niet elke week, maar veel bedrijven die schoonmaakpersoneel inhuren hebben eens in de paar maanden contact met het schoonmaakbedrijf om te bespreken of alles van beide zijden nog naar wens verloopt. Is de opdrachtgever tevreden over de schoonmaak en is het schoonmaakbedrijf tevreden over hoe zij in het pand hun werk kunnen doen. Zo moeten bureaus zijn opgeruimd zodat er goed kan worden schoongemaakt en mogen er niet te veel zaken op de grond staan zodat er vlot kan worden gestofzuigd, gedweild of met een stoomreiniger gewerkt. Door regelmatig te evalueren blijven beide partijen tevreden.

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Van Dijk Containers 500