Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuwe fietsroute zet monumenten in de schijnwerpers

Geplaatst op: 11 september 2024

foto: Gijs Versteeg

Het organisatieteam van Open Monumentendag in Zwartewaterland heeft voor dit evenement van 2024 een speciale monumentenfietsroute samengesteld. Het idee hiervoor is ingegeven door het thema van dit jaar: ‘Onderweg’.

Belangstellenden kunnen zaterdag 14 september op verschillende plaatsen langs de route een QR-code scannen waarmee de route inzichtelijk wordt. Bovendien kan bij TIP Hasselt, TIP Genemuiden en Sluuspoort Zwartsluis een folder worden afgehaald waarin de route met de belangrijkste aandachtspunten is opgenomen. De route is eenvoudig te fietsen door de aanwezige knooppunten te volgen.

Uitbreiding

De fietsroute is dit jaar vooral afgestemd op de deelnemende monumenten in Zwartewaterland. Voor 2025 bestaat het plan de route verder uit te breiden met informatie over alle monumenten binnen de gemeentegrenzen.  “Zwartewaterland kent veel monumenten, zeker nu ook de gemeentelijke monumentenlijst verder wordt uitgebreid. Op Open Monumentendag zijn lang niet alle monumenten geopend voor publiek. Er zijn immers ook tal van woonhuizen en niet iedere bewoner wil zijn of haar huis op zo’n dag openstellen. Maar het is natuurlijk wel interessant om er langs te fietsen en informatie te lezen over zo’n monument. Daarom willen we kijken hoe we een meer uitgebreide monumentenfietsroute kunnen samenstellen voor onze prachtige gemeente”, aldus het organisatieteam.

Programma

Tijdens de Open Monumetendag op 14 september zijn in Hasselt onder andere de Grote Kerk, de toren van de Grote Kerk, molen de Zwaluw, museum de Kalkovens, de ArcheoHotspot, de Grote Kerk, de Ichtuskerk en de RK te bezoeken. In Genemuiden wijn belangstellenden welkom in  petroleumkelder, het Tapijtmuseum, het Historisch Centrum  en de Hervormde Kerk. In Kamperzeedijk zet  stoomgemaal De Veneriete de deuren wijd open voor publiek en datzelfde geldt voor de Hervormde Kerk in Mastenbroek. In Zwartsluis wordt op deze Open Monumentendag de altijd spectaculaire sloepenrace gehouden, waaraan meerdere monumentale sloepen meedoen.

Meer informatie: www.openmonumentendag.nl. Ga voor het programma van Zwartewaterland naar de pagina Monumenten en voer de plaatsnaam in.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500