Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Puinbreker en duizendknoop zorgen voor problemen

Geplaatst op: 27 september 2024

De gemeenteraad is terug van het zomerreces, maar uit de startblokken schoot ze niet. Er stonden geen besluiten op de agenda. Twee insprekers zorgden echter voor enige discussie, waardoor de raad niet binnen een kwartier weer buiten stond.

De eerste inspreker, meneer Van Beek, uitte zijn frustratie over de puinbreker bij de het Tag in Genemuiden. Op 22 en 23 juli brak de aannemer, in opdracht van de Ontwikkelingscombinatie Genemuiden (OCG), een aanzienlijke hoeveelheid straatklinkers. Deze klinkers waren bedoeld als bestrating voor de wegen in de Tag West, maar omdat de aannemer geen stratenmakers kon vinden, werd in overleg besloten om asfaltwegen aan te leggen.

De achtergebleven berg klinkers leidde tot klachten van omwonenden. De gemeente heeft herhaaldelijk verzocht om de overtollige klinkers af te voeren, maar dit gebeurde niet. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om de klinkers te breken. Hoewel een melding voor het breken van puin was goedgekeurd, was de omgeving niet op de hoogte gesteld van de werkzaamheden. Klachten over het breken kwamen binnen, maar de toezichthouder constateerde geen bijzonderheden. OCG communiceerde pas dagen later via een nieuwsbrief.

Diepgaand onderzoek

Van Beek, oud-brandweercommandant en woonachtig op zeventig meter van de puinbreker, vond zijn auto op de tweede dag bedekt met stof door de werkzaamheden. “Stof is een actueel maatschappelijk milieuprobleem. Het onzichtbare komt via de ventilatiesystemen in onze woningen binnen en belandt in onze longen,” aldus Van Beek.

Wethouder Rietman adviseerde de raad om de bijbehorende documenten ter kennisgeving aan te nemen. Hij stelde dat het probleem bij de aannemer ligt, die zonder melding aan de slag is gegaan. De communicatie met de ondernemer heeft in het verleden al vaker voor irritatie gezorgd. Van Beek betoogde echter dat er wetten en regels zijn geschonden en dat er een diepgaand onderzoek nodig is. De raad ging hier niet op in, maar de ondernemer zal ‘zorgvuldig aangesproken’ worden. De wethouder zal daarnaast schriftelijk antwoorden geven op vragen van de PvdA, BGZ en het CDA.

Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop, een invasieve plant die in een groeiseizoen gemakkelijk 2 tot 3 meter hoog kan worden, vormt ook een probleem in Zwartewaterland. Sinds 2019 bestrijdt de gemeente samen met de ROVA deze plant op enkele pilotlocaties. Volgens inspreker mevrouw Volker gebeurt dit echter op een ineffectieve manier; de plant wordt niet echt bestreden, maar slechts in toom gehouden. Hierdoor blijft de plant zich verspreiden, terwijl mevrouw Volker vindt dat de ROVA en de wethouder dit niet willen erkennen.

Ze vroeg de gemeenteraad wanneer haar in de afgelopen jaren opgebouwde dossiers serieus worden behandeld en wanneer er een einde komt aan de “voortwoekerende bureaucratie.” De raad vond de wethouder in de beslissing om de Japanse duizendknoop onderwerp van gesprek te laten zijn tijdens een informatieavond, waar ook de ROVA aanwezig zal zijn. Dit biedt beide partijen de gelegenheid om hun standpunten toe te lichten, zodat de raad op basis van alle informatie een weloverwogen beslissing kan nemen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500