Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 oktober 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Open huis jubilerend kinderdagverblijf ‘de Kwaekerties’

Geplaatst op: 30 september 2024

Op 4 oktober viert kinderdagverblijf de Kwaekerties haar 25-jarig bestaan en dat gaat men vieren. “We toveren onze locatie om tot een jungle, maar voordat we op deze vrijdagmiddag tijgerend op zoek gaan naar een junglesoepje of door onze zelfgemaakte verrekijkers speuren naar apen gaan we eerst heel even terug in de tijd”, vertelt locatieleider Tanja Hoekman namens SKZ.

Sinds 1990 was er al kinderopvang, gecoördineerd en verzorgd door SJG (Stichting Jeugdwerk Genemuiden) in d’ Overtoom. Vanwege toenemende belangstelling werd er eind 1999 professionele opvang opgestart en eerst uitgeweken naar een noodgebouwtje terwijl aan de voorzijde van d’ Overtoom een definitieve plek voor kinderopvang werd gebouwd: de Kwaekerties.

“In al die jaren is er best veel veranderd. Zo werd de Kwaekerties onderdeel van de Stichting Kinderdagcentra Zwartewaterland, werd peuterspeelzaal ’t Startblok ondergebracht binnen de stichting en binnen de (inmiddels weer uitgebreide) muren van de Kwaekerties. Naast de neutrale opvanggroepen kwam er ook een christelijke kinderopvanggroep; de Kleine Ark”, vertelt Hoekman.

Tanja vult aan: “Kinderopvang is altijd in beweging, net als de kinderen die we  binnen onze deuren opvangen. Wetten en regels vanuit de overheid en behoeften van ouders veranderen. Beleid beweegt mee met nieuwe inzichten in bijvoorbeeld pedagogiek en verbeterde kennis van voeding voor opgroeiende kinderen. Aandacht voor motorische ontwikkeling en stimulans voor kinderen met een taalachterstand middels VE programma’s is en blijft een speerpunt.”

Soms blijft iets heerlijk vertrouwd, zoals de blijvende connectie van de Kwaekerties met d’ Overtoom en het feit dat er nu ervaren collega’s werken die 25 jaar geleden bij de start waren. “Maar we krijgen ook een ‘boost’ van nieuwe collega’s met een frisse blik op het werken met kinderen, samenwerking van enkele groepen met basisschool de Vogelaar en cursussen die we volgen om ons te blijven ontwikkelen”, vult Hoekman aan.

“Onze wortels zijn stevig in de Genemuider gemeenschap verankerd. Niet alleen door de naam van ons kinderdagverblijf in het prachtige dialect maar ook doordat we zien dat ouders van nu de kinderen waren van destijds. Dat is een mooi blijk van vertrouwen. We zien gezinnen met een christelijke achtergrond, van buitenlandse komaf, echte ‘Gaellemunigers’ én nieuwe inwoners Zwartewaterland. Kortom: uit alle lagen uit de Genemuider bevolking. Die mooie mix van kinderen (en hun ouders) koesteren we, nu en in de toekomst”, vult Tanja aan.

Op vrijdag 4 oktober staan de deuren open van 16.30 – 19.00 uur. Ouders, grootouders, kinderen van toen en nu, oud medewerkers en stagiaires en iedereen die gewoon even een kijkje wil komen nemen is van harte welkom aan de Stuivenbergstraat 15a. Koffie, thee, een broodje en een kopje soep staan klaar.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500