Gemeente wil groenvakken vervangen: 1,4 miljoen euro
Geplaatst op: 23 april 2025

De gemeente wil zogeheten groenvakken in de drie kernen vervangen. Dat gebeurt in fasen en het idee is dat de kwaliteit daarmee verbeterd wordt. Het vervangingsplan legt de gemeente eerst ter vaststelling voor aan de gemeenteraad, omdat er geld mee gemoeid is. Dat gaat om een investeringskrediet voor gemiddeld 280.000 euro per jaar voor de komende vijf jaar.
De gemeente wil zorgen voor goed wonen en werken. “Een groene omgeving draagt daar aan bij. Daarom begon de gemeente vorig jaar al met de aanplant van de eerste extra bomen vanuit de 1.000 bomenambitie. Aansluitend gaat de gemeente nu ook structureel inzetten op duurzaam beheer van de groenvakken in de kernen.”
Uit een inventarisatie die de gemeente heeft laten uitvoeren, blijkt dat een kwart van de groenvakken een opknapbeurt nodig heeft. Zo is er sprake van plantvakken met verouderde beplanting. En van vakken met kale plekken waar onkruid nu de ruimte krijgt. De gemeente trekt er 5 jaar voor uit om de noodzakelijke achterstanden in deze plantvakken weg te werken. Het gaat hierbij om het herstellen of gedeeltelijk vernieuwen van de plantvakken.
Aanpak
Voor de opknapbeurt heeft de gemeente een vervangingsplan opgesteld. Die legt de gemeente eerst voor aan de gemeenteraad. Het is de bedoeling om in de eerste maanden van 2026 een begin te maken met het bijwerken van kale plekken in een aantal plantvakken. Het gaat daarbij om plantvakken waarbij de bestaande beplanting kan blijven staan.
De gemeente wil met het vervangingsplan ervoor zorgen dat de kwaliteit van de groenvakken binnen vijf jaar weer op niveau is en blijft. Waar mogelijk worden bij de vervangingsopgave koppelkansen benut met andere projecten in de openbare ruimte, zoals de aanleg van nieuwe straten of riolering.
Inwoners kunnen meedenken
Bij de vervanging houdt de gemeente ook rekening met de wensen van bewoners. Groenvakken dragen bij aan een prettig woon- en verblijfsklimaat. Daarom vindt de gemeente het belangrijk dat inwoners meedenken hoe een groenvak in hun straat eruit moet komen te zien. Bij grote, beeldbepalende groenvakken in de kernen gaat de gemeente vanaf volgend jaar omwonenden vragen mee te denken over de uitstraling van de nieuwe beplanting.
Bij het vervangen van het groen speelt de gemeente ook in op het veranderende klimaat. Het wordt warmer, natter en droger. De plantsoorten die in het verleden zijn aangeplant, zijn hier niet allemaal even voldoende tegen bestand. Daarom houdt de gemeente in haar beplantingsplannen rekening met planten die goed bestand zijn tegen droogte en veel neerslag. Bovendien wordt voor de nieuwe planten, waar mogelijk, gekozen voor soorten die een bijdrage leveren aan de biodiversiteit.
Gepubliceerd door Enrico Kolk