Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Drie Koninklijke onderscheidingen uitgereikt in Genemuiden

Geplaatst op: 26 april 2021

V.l.n.r.: de heer van Dijk, mevrouw Altena en meneer Riezebos.

Burgemeester E.J. Bilder heeft ter gelegenheid van de lintjesregen Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan acht inwoners van de gemeente Zwartewaterland. De versierselen behorend bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden uitgereikt in kleine besloten bijeenkomsten.

Burgemeester Bilder leeft vandaag in het bijzonder mee met de familie van de heer M. Schuite uit Zwartsluis. De heer Schuite is vanwege zijn vrijwillige inzet voor talrijke instanties voorgedragen en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Helaas is de heer Schuite op 30 maart 2021 overleden. De familie is dankbaar dat de heer Schuite voor zijn overlijden op de hoogte was van zijn Koninklijke onderscheiding.

De heer A. Riezebos uit Genemuiden, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Albert Riezebos is sinds 1980 betrokken bij de Nederlands Hervormde kerk in Genemuiden als ouderling, en kerkvoogd. Hij heeft het talent om mensen met elkaar te verbinden. Vervult hij geen ambt dan is hij op de achtergrond actief als adviseur en vraagbaak. Bestuurlijk was hij actief in het schoolbestuur van de Hervormde Scholen. Vanaf de oprichting van de stichting Chauffeursservice heeft hij zich als voorzitter ingezet om de voorzieningen voor de chauffeurs in stand te houden.

Vanuit zijn Christelijke levensovertuiging draagt hij zendingswerk een warm hart toe. Albert Riezebos is met name betrokken bij zorg om gevangenen in het buitenland. Bij vele stichtingen en verenigingen die hierop gericht zijn heeft hij de functie van bestuurder en/of adviseur. Zoals de Stichting Gevangenenzorg Nederland, GZB Driebergen, Stichting de Lichtkring Amersfoort en Prison Fellowship Roemenië. Als initiator zette hij vele buitenlandse hulpprojecten op, met als doel de hulpontvangers uiteindelijk het project zelf te laten overnemen. Hij bezocht de projecten, gaf advies en wist hen te enthousiasmeren. Als aanjager is het niet te omschrijven hoeveel projecten door hem tot stand zijn gekomen. Daarnaast reisde hij naar het buitenland om evangelisten te bemoedigen en bij terugkomst het evangelisatiewerk onder de aandacht te brengen van kerken.

Albert Riezebos was betrokken bij de uitzendperiode van ds. C. van den Berg naar China. Beide gedreven en betrokken bij hun naaste. Hij bezocht het gezin en was betrokken bij ontwikkeling van sociale projecten. Dankzij de hulpverlening, inzet en dienstbaarheid van Albert Riezebos zijn vele daklozen, (ex) gevangenen en bevolkingsgroepen met lage ontwikkelingskansen in betere leefomstandigheden terecht gekomen.

Mevrouw T.C. (Tiny)  Altena – van den Berg uit Genemuiden, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Ruim 37 jaar is Tiny Altena actief in het vrijwilligerswerk. Zij is voor deze instanties een trouwe medewerker en een onmisbare schakel. Tiny Altena was betrokken bij de oprichting van het Historisch Centrum Genemuiden eind jaren ‘70. Sindsdien is zij actief in verschillende werkgroepen van de Stichting Vrienden Oud Genemuiden. Onder andere als secretaris van het bestuur, lid van de werkgroep klederdracht en als gastvrouw. Daarmee levert zij een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van de Stichting: het wekken van belangstelling voor Genemuidens verleden en het behoud van overblijfselen daaruit. Haar kwaliteiten worden gekenmerkt als, hulpvaardig, oplossingsgericht, kennis van de gemeenschap en oog voor de mensen om haar heen. Dit blijkt ook uit haar inzet bij de Chr. Gemengde Zangvereniging. Naast haar functie als penningmeester is Tiny Altena verantwoordelijk voor het lief en leed binnen de vereniging.

Tiny Altena was werkzaam als begeleider bij Stichting de Akkerwinde. Na haar pensionering is zij op vrijwillige basis verder gegaan. Zij vervult een belangrijke rol in de harten van de bewoners en geeft hen een veilig thuis. Voor de medewerkers van de Akkerwinde is van onschatbare waarde, Tiny Altena staat altijd voor hen klaar.

De heer A. van Dijk, 67 jaar uit Genemuiden, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Betrokken en enthousiast zet Aart van Dijk zich in voor de Genemuidens gemeenschap. Ruim 20 jaar is hij een actief vrijwilliger bij de Gereformeerde kerk. Als ouderling was Aart van Dijk verantwoordelijk voor de bezoeken aan de gemeenteleden in zijn wijk. Tot op heden verricht hij hand en spandiensten ten behoeve van het onderhoud van de kerk. Daarnaast is hij betrokken bij de gehandicaptenzorg in de gemeente.

Aart van Dijk was onmisbaar voor de instandhouding van het Rijksmonument Stoomgemaal Mastenbroek. Ruim 15 jaar heeft hij een waardevolle bijdrage geleverd aan het onderhoud van de machines en was hij gastheer bij de stoomdagen die acht keer per jaar werden georganiseerd.  Helaas heeft de heer Van Dijk door rugklachten zijn (lichamelijk zware) vrijwilligerswerk moet stopzetten.

Als coördinator en ondersteuner van de coördinator van Simavi en de Hartstichting zet hij zich met hart en ziel in om de collectes in goede banen te leiden. Aart van Dijk is verkeersgrootouder is bij VVN afdeling Genemuiden. Hij als een voorbeeld vrijwilliger betrokken bij het jaarlijkse verkeersexamen, helpt bij alle Veilig Verkeersactiviteiten. Samen met de basisschool, VVN, en de gemeente Zwartewaterland is hij betrokken geweest om de schoolomgeving bij Kindcentrum Ichthus verkeersveiliger te maken.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau in de gemeente Zwartewaterland 

Mevrouw T.C. Altena – van den Berg uit Genemuiden

Mevrouw R. Bosgraaf – Schapelhouman uit Zwartsluis

De heer A. van Dijk uit Genemuiden

Mevrouw S. Dijkslag – Schokker uit Zwartsluis

De heer G. ten Klooster uit Hasselt

Mevrouw L. Poelarends – ter Meer uit Hasselt

De heer M. Schuite uit Zwartsluis, 21-06-1945 – 30-03-2021

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer A. Corporaal uit Hasselt

De heer A. Riezebos uit Genemuiden

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500