Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Top 5 meest voorkomende oorzaken van lekkages

Geplaatst op: 23 augustus 2024

(Adv.) Lekkages kunnen veel schade aanrichten. Het is daarom belangrijk om de oorzaken snel te herkennen en op te lossen. Lekdetectie kan helpen om de bron van het probleem snel op te sporen en verdere schade te voorkomen. 

Versleten leidingen zijn vaak de oorzaak

Leidingen hebben niet het eeuwige leven. Na verloop van tijd kunnen ze verslijten en kleine scheuren of breuken vertonen. Dit gebeurt vooral bij oude huizen waar de leidingen vaak al tientallen jaren oud zijn. Slijtage kan ook ontstaan door roest, vooral bij metalen leidingen. Roest maakt de leidingen zwakker, wat uiteindelijk tot een lekkage kan leiden.

Regelmatige controle van je leidingen is noodzakelijk om slijtage tijdig op te sporen. Vooral bij oudere woningen is het verstandig om preventief te laten inspecteren. Hierdoor kun je grote problemen voorkomen en mogelijke lekkages tijdig aanpakken.

Bevroren leidingen kunnen scheuren veroorzaken

In de winter zijn bevroren leidingen een veelvoorkomend probleem. Wanneer water in de leidingen bevriest, zet het uit. Dit kan leiden tot scheuren in de leidingen, vooral als het materiaal van de leidingen niet bestand is tegen de druk van het bevroren water. Zodra het ijs smelt, begint het water door de scheuren te sijpelen en ontstaat er lekkage.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om leidingen in onverwarmde ruimtes goed te isoleren. Dit voorkomt dat het water in de leidingen bevriest en vermindert de kans op scheuren en lekkages aanzienlijk.

Problemen met dakbedekking

Daklekkages zijn een veelvoorkomend probleem, vooral in oudere woningen. Slecht onderhoud of beschadiging van de dakbedekking kan ervoor zorgen dat regenwater naar binnen sijpelt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door gebarsten dakpannen, verstopte dakgoten of een beschadigd dakleer. Zodra er water door het dak naar binnen komt, kan dit ernstige schade aanrichten aan de binnenkant van het huis.

Het is belangrijk om je dak regelmatig te inspecteren, vooral na hevige stormen of na langdurige blootstelling aan slecht weer. Hierdoor kun je beschadigingen vroegtijdig ontdekken en repareren voordat er een lekkage ontstaat.

Verstopte afvoeren zorgen voor wateroverlast

Een verstopte afvoer kan snel leiden tot een lekkage. Als het water niet goed weg kan stromen, zal het op zoek gaan naar andere wegen om te ontsnappen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een verstopte gootsteen, douche of toilet. Het water kan dan overlopen en zorgen voor lekkages in muren, vloeren of plafonds.

Om verstoppingen en de bijbehorende lekkages te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de afvoeren schoon te maken en te ontstoppen. Let ook op wat je door de afvoer spoelt. Vet, haar en etensresten kunnen gemakkelijk een verstopping veroorzaken.

Slecht uitgevoerde bouw

Een andere veelvoorkomende oorzaak van lekkages is slecht uitgevoerde bouw of installatie. Denk hierbij aan slecht geïnstalleerde kranen, verkeerd aangesloten leidingen of slecht aangebrachte kitranden. Deze fouten kunnen leiden tot lekkages die pas na verloop van tijd zichtbaar worden, maar dan al veel schade hebben aangericht.

Een lekkage opsporen is vaak lastig zonder de juiste expertise en apparatuur. Voor een grondige en snelle oplossing kun je terecht bij professionals, zoals die te vinden zijn op Lekdetectie Moorman. Zo voorkom je verdere schade en kun je snel weer genieten van een lekkagevrij huis.

Voorkom lekkages door alert te zijn op de oorzaken

Lekkages kunnen op verschillende manieren ontstaan, maar de meest voorkomende oorzaken zijn versleten leidingen, bevroren leidingen, problemen met de dakbedekking, verstopte afvoeren en slecht uitgevoerde bouw. Door regelmatig onderhoud en controle kun je veel van deze problemen voorkomen. Mocht je toch te maken krijgen met een lekkage, wacht dan niet te lang met actie ondernemen.

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Van Dijk Containers 500