Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Een veilig bedrijfsnetwerk: hier moet je op letten

Geplaatst op: 28 augustus 2024

(Adv.) Als je voor je bedrijf een netwerk laat aanleggen, zodat data kan worden aangemaakt en geraadpleegd, dan is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat dit netwerk veilig is. Je wilt immers niet dat cybercriminelen met vertrouwelijke gegevens aan de haal gaan. Daarnaast moet het netwerk stabiel zijn en niet storingsgevoelig. Een netwerk dat om de haverklap plat ligt schiet immers niet op voor een soepele bedrijfsvoering.

Uitbesteden of zelf doen?

Een netwerk aanleggen kun je zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden. Als je geen verstand van zaken hebt is die laatste optie natuurlijk de beste. Een serverkast of mini patchkast aanschaffen wordt immers lastig als je niet weet wat voor jou de beste optie is. Een bedrijf dat ondernemers ondersteunt bij het opzetten en in bedrijf houden van een bedrijfsnetwerk kan deze keuzes voor je maken. Je betaalt een vaste vergoeding voor onderhoud en service voor het netwerk en daarvoor worden updates geplaatst en worden eventuele storingen verholpen.

De capaciteit van het netwerk

Een netwerk wordt gebouwd op basis van de gewenste capaciteit. Het maakt immers nogal verschil of er op kantoor 5 mensen gebruik maken van een online verbinding of 25. Iedereen moet vlot kunnen werken en niet worden geconfronteerd met vertragingen om dat er op dat moment iemand aan het videobellen is met een klant. Bij het installeren van een bedrijfsnetwerk wordt daarom altijd een inventarisatie gemaakt van de behoefte van de opdrachtgever. Ook de mate van beveiliging komt daarbij aan de orde. Het is een misverstand te denken dat bij een klein bedrijf ‘niets te halen valt’. Cybercriminelen richten zich vaak juist op kleine en middelgrote bedrijven omdat die in hun ogen vaak minder goed beveiligd zijn.

Zorg voor juist gebruik

Je kunt bij Patchkast.nl hardware bestellen voor je bedrijfsnetwerk dat aan de hoogste eisen voldoet. Maar dan nog loop je risico als de gebruikers van het netwerk er niet goed mee omgaan. Daarom is het belangrijk dat het personeel weet wat ze doen. Niet zomaar op links klikken en zeker geen gegevens verstrekken voordat duidelijk is aan wie. Hackers presteren het vandaag de dag om mails te sturen die zogenaamd van de manager komen met het verzoek om ‘even’ en betaling te doen waar haast bij is. Op deze manier zijn bedrijven soms al duizenden euro’s kwijtgeraakt.

Het geld is vaak niet meer terug te halen omdat dit direct na de overboeking door een handlanger wordt gepind of overgeschreven naar een rekening in het buitenland. Ook het buitmaken van gevoelige data gaat steeds geraffineerder, evenals het ‘gijzelen’ van bedrijfsnetwerken, waarna losgeld wordt geëist. Wees dus altijd op je hoede en instrueer je personeel zorgvuldig. Door een strikt beleid te voeren wordt het wellicht allemaal wat minder spontaan, maar het is helaas nodig om de veiligheid en de bescherming van gegevens te kunnen waarborgen.

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Van Dijk Containers 500