Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De meest voorkomende vormen van ontslag

Geplaatst op: 16 september 2024

(Adv.) Tegenwoordig zetten veel werkgevers alles op alles om medewerkers binnen de bedrijfsdeuren te houden. Door de grote tekorten aan personeel willen werkgevers het maximale uit personeel halen en voorkomen dat zij overstappen naar een functie bij een ander bedrijf. Toch betekent dit niet dat er in deze tijd geen ontslagen vallen. In bepaalde situaties is ontslag de enige optie. Wat zijn nu de meest voorkomende vormen van ontslag? Wij geven je een indruk. 

Ontslag met een vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst, ook wel een VSO genoemd, is een overeenkomst die werkgever en werknemer samen sluiten. Dit document wordt ingezet met als doel om op een goede manier uit elkaar te gaan. Bij ontslagen met een vaststellingsovereenkomst worden belangrijke afspraken tussen beide partijen in het document vastgelegd. Het is belangrijk dat deze overeenkomst correct wordt opgesteld. Zeker voor een werknemer is dit van belang. Een verkeerd opgestelde overeenkomst kan bijvoorbeeld het recht op een WW-uitkering ontnemen. Laat een VSO daarom altijd door een jurist of advocaat controleren. 

Ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet is uitsluitend toegestaan wanneer er sprake is van een ernstig feit dat door de werknemer is gepleegd. Hierbij kan het gaan om fraude, diefstal of bijvoorbeeld misdragingen, waaronder seksuele intimidatie en discriminatie. Dit soort ontslag ontneemt de werknemer het recht tot het aanvragen van een WW-uitkering. Ook heeft deze geen recht op een ontslagvergoeding en de opzegtermijn hoeft niet te worden gehandhaafd. Ben je op staande voet ontslagen, maar twijfel je of dit mag? Dan kan Brons Legal ontslagrecht je hier meer duidelijkheid over geven. 

Ontslag tijdens de proeftijd

Er bestaat tegenwoordig relatief veel wisseling van personeel. Dit heeft ook te maken met de personeelstekorten. Medewerkers wisselen makkelijker van baan, omdat andere werkgevers sneller bereid zijn om betere arbeidsvoorwaarden te bieden. Er vertrekken medewerkers, maar er komt ook nieuw personeel binnen. In de meeste gevallen starten nieuwe werknemers met een proeftijd. Zowel de werkgever als de werknemer kan het arbeidscontract in deze fase zonder opgave van reden beëindigen. Je mag in deze periode dus ontslagen worden zonder dat de werkgever je hoeft mede te delen waarom dat zo is. 

Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen

Ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen kunnen het gevolg zijn van reorganisaties of bijvoorbeeld inkrimpingen. Dit is vaak een complex proces waarbij de werkgever verplicht is zich aan strikte regels te houden, zoals het volgen van een afspiegelingsbeginsel of het opstellen van een sociaal plan. Het kan verstandig zijn om juridisch advies in te winnen wanneer je te maken krijgt met een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen.

Ontslag door disfunctioneren

Het ontslag wegens disfunctioneren komt minder voor dan voorheen, maar komt zeker nog wel voor. Dit type ontslag ontstaat wanneer een werknemer structureel niet aan de verwachtingen voldoet. Het is belangrijk dat de werknemer al meerdere malen is gewezen op het disfunctioneren en de werkgever moet moeite hebben gedaan om de werknemer alle ruimte en opties te geven om te verbeteren. Dit moet kunnen worden aangetoond.

 

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Van Dijk Containers 500