Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2024 voor Pieter Zandt

Geplaatst op: 16 september 2024

foto: gemeente Kampen

De gemeente Kampen heeft besloten de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2024 toe te kennen aan de Pieter Zandt Scholengemeenschap. De school ontvangt de eervolle prijs vanwege hun bijzondere inzet en betrokkenheid bij het behoud van het Metaheerhuisje op de Joodse begraafplaats in IJsselmuiden.

Erfgoedwethouder Richard Boddeus: “Dankzij de inzet van de Pieter Zandt Scholengemeenschap is het Metaheerhuisje weer tot leven gekomen als waardevolle culturele en historische locatie, waar jongeren en andere bezoekers leren over de Joodse geschiedenis en tradities in Kampen. De gemeente Kampen is erg enthousiast over de inzet en betrokkenheid van de scholengemeenschap en hun leerlingen om het verhaal van de Joodse gemeenschap in Kampen levend te houden. Met de toekenning van de Erfgoedprijs wil de gemeente haar waardering voor de instandhouding van dit bijzondere erfgoed uitdrukken.”

Restauratie en educatie

In 2022 werd, na meer dan 80 jaar leegstand, begonnen met de restauratie van het Metaheerhuisje dat eigendom is van de gemeente Kampen. Zowel het interieur als exterieur zijn gerenoveerd. De gemeente wilde dat het Metaheerhuisje een culturele en educatieve bestemming zou krijgen. De Pieter Zandt Scholengemeenschap was vanwege de aandacht voor de Joodse geschiedenis in hun onderwijsprogramma enthousiast om bij te dragen aan de inrichting van het Metaheerhuisje. Hun leerlingen gaan ter plaatse rondleidingen verzorgen, waardoor het huisje een functie krijgt als educatief centrum.

In het Metaheerhuisje is een kleine expositie over het Joodse leven in Kampen ingericht, inclusief een wandelpad en QR-codes die informeren over de Joodse geschiedenis in Kampen. Ook is in het huisje een replica van een wasbekken te bezichtigen. Tijdens rondleidingen vertellen leerlingen verhalen over opmerkelijke Joden uit de geschiedenis van Kampen.

Erfgoedprijs

De gemeentelijke Erfgoedprijs Zwolle-Kampen wordt sinds 2008 jaarlijks, afwisselend in Zwolle of Kampen, uitgereikt aan de eigenaar of initiatiefnemer van een lokaal project of object. Aan de prijs is een oorkonde en een geldbedrag van € 1.000 verbonden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500