Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ruim halve ton ingezameld voor aanleg praktijkschool in Rwanda

Geplaatst op: 17 september 2024

De gemeentebrede projectwerkgroep.

Na een jaar vol acties werd dinsdagavond het eindbedrag van het gemeentebrede project voor Rwanda bekendgemaakt. De stichting 2e en 3e Wereldproject Zwartewaterland noteerde een eindstand van 52.905 euro. Met dit bedrag is inmiddels een praktijkschool in Rwanda gebouwd.

Sinds 1994 organiseert de stichting acties voor projecten in 2e/3e Wereldlanden. Ook het afgelopen jaar werden in de drie kernen verschillende evenementen georganiseerd om geld in te zamelen. Dit jaar ging de opbrengst naar het dorp Bweyeye, waar veel jongeren weinig tot geen opleiding hebben genoten. Een plaatselijke predikant kwam op het idee om een school te bouwen, zodat jongeren uit de omgeving een opleiding kunnen volgen.

De jongeren hebben de school zelf gebouwd, waardoor ze meteen praktisch onderwijs kregen. De bedoeling is dat meer dan 100 jongeren op de school terechtkunnen voor onder andere naai- en timmerlessen. De Gereformeerde Zendingsbond, die al actief was met zendingswerkers in de regio, betaalt momenteel een deel van het lesgeld, en de leerlingen dragen zelf ook bij. Naar verwachting zal de Rwandese overheid in de toekomst de salarissen van docenten gaan bekostigen.

Het geld werd ingezameld door middel van tal van acties, zoals kraampjes tijdens de Winterfairs en de Biestemerk, sporttoernooien, maaltijdavonden, Triviant, verlotingen en giften van bedrijven. Telkens wanneer er 10.000 euro was ingezameld, werden bouwmaterialen besteld voor de bouw van de school.

Voorzitter Jan de Graaf sprak tijdens de bekendmaking van het bedrag zijn waardering uit voor iedereen die een bijdrage had geleverd. Ook wethouder Jan van der Poel was positief verrast door de hoge opbrengst: “Het is mooi om te zien dat we, ondanks de polarisatie, als inwoners samen onze medemens aan de andere kant van de wereld willen helpen. Bovendien hebben al deze acties gezorgd voor een sterke onderlinge verbinding.”

Voor het komende jaar zoekt de stichting nog een nieuw doel om te ondersteunen. Meer informatie is hier te vinden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500