Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Leerlingen maken kennis met kunst, cultuur en erfgoed

Geplaatst op: 18 september 2024

Om kinderen nieuwsgierig te maken naar muziek, kunst en cultureel erfgoed is er een nieuw lesaanbod voor alle basisscholen in Zwartewaterland. Maandag overhandigde Willemien Meijer, cultuurcoach bij de Bibliotheek Zwartewaterland, het nieuwe programma aan wethouder Jan van der Poel. Het is een gids vol met kunst- en cultuurlessen om de leefwereld van kinderen te vergroten. Het zijn niet alleen lessen voor in de klas, de kinderen trekken er juist op uit en ontdekken de geschiedenis van hun eigen woonomgeving.

“De Bibliotheek gunt alle inwoners van Zwartewaterland een leven lang leren en ontwikkelen”, zegt cultuurcoach Willemien Meijer. “Met deze lessen bieden wij leerlingen de kans om hun creativiteit en talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Extra belangrijk voor leerlingen die van huis uit niet of nauwelijks in aanraking komen met kunst, cultuur en erfgoed.” Als cultuurcoach organiseert en coördineert Willemien het programma. Wethouder Jan van der Poel is het roerend met de cultuurcoach eens. “Onderwijs in kunst, cultuur en erfgoed levert een waardevolle bijdrage aan de algemene en persoonlijke vorming van kinderen. Als leerlingen tijdens school plezier krijgen in muziek maken, schilderen en creatieve expressie, dan kunnen ze later ook genieten van musea, voorstellingen en concerten.“

Talenten ontdekken en ontwikkelen

Het lesprogramma cultuureducatie voor het schooljaar 2024/2025 is tot stand gekomen in samenwerking met een klankbordgroep die bestaat uit leerkrachten. Het thema dit jaar is ‘Lekker Eigenwijs’, gelijk aan het thema van de (christelijke) Kinderboekenweek die in oktober plaatsvindt. Ook bij de muzieklessen staat dit onderwerp centraal. Door zelf te kiezen hoe de muzieklessen vorm krijgen kunnen de leerlingen hun eigen muzikale expressie ontdekken en hun creativiteit uitleven. Ook staan er weer een aantal muzikale voorstellingen op het programma in Zwolle en Kampen met Phion, het orkest van Gelderland en Overijssel.

Lessen op locatie

De samenstellers hadden als doel om zoveel mogelijk lessen uit de eigen gemeente op te nemen. Het is mooi als kinderen leren over de geschiedenis, natuur en het cultureel erfgoed van hun eigen woonomgeving. Zo gaan de leerlingen op bezoek bij musea zoals Schoonewelle in Zwartsluis, het Historisch Centrum in Genemuiden of de Kalkovens in Hasselt. Er wordt ook over de gemeentegrens heen gekeken, door bezoeken aan de Museumboerderij in Staphorst en het Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Nieuw in het programma is het schoolklasje anno 1900, dat is opgebouwd in de ArcheoHotspot in Hasselt. Leerlingen ervaren daar hoe hun (over)grootouders vroeger les kregen op school.

Gezonde voeding

Ook nieuw in het programma is de educatie over gezonde voeding. De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen al vroeg geïnformeerd worden over het belang van goede voeding en voldoende bewegen voor een gezond en gelukkig leven. Op speelse wijze worden de leerlingen bewust gemaakt van gezond boodschappen doen tijdens een ‘supermarkt safari’. Ook leren ze tijdens kookworkshops over zelfgemaakte patat of appelchips dat gezond eten best lekker is!

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500