Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oude torenuurwerk loopt weer

Geplaatst op: 31 augustus 2018

Komende vrijdag wordt het gerestaureerde torenuurwerk weer in gebruik genomen. Het krijgt een plek op de eerste verdieping van ’t Olde Staduus. Daar is het vanaf een dag later, Open Monumentendag, te bekijken. Leden van de Taelkrink lezen die dag tussen 10.00 en 12.00 uur ook voor over het uurwerk en het thema muziek.

In 1882 is de Grote Kerk in Genemuiden door brand verwoest. Ook de toren werd een prooi van de vlammen. De huidige kerk en toren zijn in 1883 gebouwd en er werd toen een nieuw mechanisch uurwerk in de toren geplaatst. Het was waarschijnlijk, samen met de klokken, gemaakt door de vakmensen van Van Bergen uit Midwolda (Groningen). Na 66 dienstjaren werd het torenuurwerk in 1949 afgedankt. Het had de jaren ervoor nogal eens storingen en werd vervangen door een elektrisch uurwerk.

De oude, witte wijzerplaten werden vervangen door verlichte exemplaren die op de torenspits werden geplaatst. Het oude uurwerk belandde op de gemeentewerf en was vanaf 1975 in het Historisch Centrum Genemuiden te vinden. In 2011 werd het daar herontdekt door de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk. De specialisten waren enthousiast. Dit uurwerk is heel uniek door de zeldzame Brocot-gang.

De Stichting Vrienden van Oud Genemuiden ging er samen met Jan Pleijsier Klz. mee aan de slag en hebben samen met de bijdrage van vele sponsoren, de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk en Toine Daelmans Klokken & Uurwerken uit Lierop (Brabant) het uurwerk na 69 jaren van stilstand weer in beweging gebracht.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500